Speleološka škola

     Iza nas je mnogo generacija vrhunski

     obučenih speleologa-pripravnika.

Surađujte s nama!

   Imamo veliko iskustvo u radu na

   projektima vezanim uz speleologiju.

Speleolog

   Speleolog je naš časopis koji

   izdajemo kontinuirano od 1953. god.

Totalno nespeleološki osvrt na logor „Muda to smo mi“

Sve situacije opisane u nastavku teksta nemaju previše dodirnih točaka sa speleologijom. Opisuju najupečatljivije trenutke i događaje iz  logora i bivka.

Neke od njih bit će jasne i zanimljive samo onima koji su ih proživjeli, a vi drugi dajte sve  od sebe da ih predočite:

 

Pa evo, naš Top 11:

11. Nakon dosta godina dobrog  i časnog služenja, daske u logorskom wc-u su propale. Prvo samo jedna pa smo izbjegavali njegovo korištenje, jer kaže se da su u strahu velike i pune gaće. Nakon propadanja svih dasaka, naši momci Lovro, Babić i Vida odlučili su uzeti stvar u svoje ruke i ne dozvoliti da netko propadne kroz wc. Nakon projektiranja i plana izgradnje te borbe sa zapaljenim izmetom i više nego uspješno su ga renovirali i vratili u stare slavne dane.

10.  Nesporazumi zbog regionalnih razlika i različitih dijalekata i narječja dosta su česti. Trudimo se zapamtiti inačice riječi iz drugog narječja, ali nekad ne ide. Tako je Nenu (prijatelja Ž-a iz Bibinja) zanimalo kako fundač zovu Zagrepčani pa je glavna dilema je li zot ili zol. Osim problema u komunikaciji, Neno nije razumio zašto bi Lea umočila kruh u toč pa stavila na gradele. Kru' ?! U toč?!

9.  Možda se često pitate kako je to kad ostaneš u vertikali bez rasvjete. E pa Talaja, reci nam ti. Naime, prilikom ispenjavanja 40-metarskog  previsa, Talaju je zanimalo koliko još, podignula je pogled prema gore, a kaciga se sjurila prema dolje. Hvala Bogu na Kikijevoj GSS intervenciji pa je Talaja relativno kratko bila u mraku, a i ona i kaciga su u jednom komadu.

8. Ovaj logor je prepoznat po vrhunskoj logistici pa ste tako za samo 35 kuna po danu mogli dobiti i šišanje i to na 3. sidrištu ulazne vertikale. Jedino što ste se ošišati morali sami. Babić je umjesto špage u descender upleo kosu. Mislim da šišanje Babiću nije teško palo s obzirom da mu je frizura dobila veće komplimente od Talajine iz frizerskog salona. I hvala mu na uvojcima kose po jami.

7.  U četvrtak, u vrijeme drugog produženog vikenda, svi su ušli u jamu, a jedino je Zrinka kao čuvarica logora ostala sama. E pa da ne bude sama, odlučila se podružiti s prijateljicom Malvazijom i kao rezultat prijateljstva ostala su zapisana Zrinkina razmišljanja, koja su i ostatak ekipe u subotu navečer navela da se zamisle o zapisanom.

6.  Već dugo planiramo peći palačinke na logoru. Nakon burnih rasprava je li bolje napraviti smjesu prije ili nositi pojedinačne sastojke, odlučili smo se za drugu opciju i uživali u vrhunskim delicijama u dvije varijante - običnoj i čokoladnoj. Hvala Tili na crnogorskoj Linoladi i mami Žaklini na marmeladi od višanja.

5. Svako jutro između prve i druge kave Vidu bi uhvatilo. To znači da bi samo najednom ustao s klupe i krenuo raditi  poslove po logoru. Kako to obično biva, dok jedan radi ostali ga zafrkavaju pa smo mu samo ponavljali da ga je ujitilo da nije moga ni cigaru metit u usta.

4. Jedna obična subota navečer u bivku, sve do dolaska jako nervozne Tile. „Tila, a na koga si ljuta, na jamu?“  „Na jamu i njega (Vidu) “, kaže ona, i uputi mu ga- srednjaka bez ijedne izgovorene riječi. Dotad veseli u bivku, svi smo zašutili i zapitali se želimo li ikad toliko razljutiti Tilu da doživimo taj srednji prst upućen nama.

3. Neki bježe iz civilizacije, a mi smo bježali u civilizaciju. Nakon višednevnog nekupanja, sretni dolazimo na pranje sebe i opreme na Otuču. Na Otuči smo imali društvo, ali samo za kratko. Nismo ni znali koliko smo prljavi, dok oni nisu pobjegli kad su nas vidjeli.

2. U nedostatku drugih društvenih igara, u trenucima odmora u bivku se igralo „Pogodi tko sam?“. Igra se pokazala kao pun pogodak, barem za neke. Kod ovih drugih ustvrđeno je vrlo plitko znanje o speleoteoriji, povijesti odsjeka i njegovih  pročelnika, što je skoro dovelo do incidenta u bivku.  Ali još gore, neki ne znaju ni s kim piju pivo svakog četvrtka.

1. Vrhunac ovog logora, doživjeli smo u njoj, A5 bilježnici tankih korica s 96 listova. Na ovom logoru osmišljen je speleoleksion s ciljem da neka prijateljstva učvrsti, a neka potpuno razori. 96 pitanja o svim tabu temama, pikanterijama i tajnama odsjeka. Kad jednom kreneš ispunjavati, moraš do kraja. Imaš li hrabrosti okrenuti stranicu ili se bojiš sramotnog pitanja o sebi? Hoćeš li moći svima pogledati u oči nakon svojih odgovora? Usudiš li se ispuniti speleoleksion?

I za kraj, što reći, osim bilo je mrak.

                                                                                                                     

Ako ti se bilo što od ovoga učinilo bar malo zanimljivo, pridruži nam se u kolovozu na drugom logoru. Ako ti ništa nije bilo zanimljivo, svejedno dođi, bolje je uživo.