Speleološka škola

     Iza nas je mnogo generacija vrhunski

     obučenih speleologa-pripravnika.

Surađujte s nama!

   Imamo veliko iskustvo u radu na

   projektima vezanim uz speleologiju.

Speleolog

   Speleolog je naš časopis koji

   izdajemo kontinuirano od 1953. god.

SO HPD ''Željezničar'': MALAYSIA - CROATIA SPELEO 2012

Speleološki odsjek HPD ''Željezničar'' najavljuje međunarodnu speleološku ekspediciju u Maleziju koja će se održati u rujnu 2012. godine. Od 01. do 22. rujna, 2012. deset hrvatskih speleologa sudjelovati će u istraživanjima speleoloških objekata u Maleziji. Radi se, između ostaloga, o otkrivanju i dokumentiranju novih objekata u blizini nacionalnog parka Taman Negara na Malezijskom poluotoku, te posjetu speleološkim objektima na Borneu u nacionalnom parku Gunung Mulu.

Nacionalni park Gunung Mulu, osnovan 1974., najpoznatiji je upravo po spektakularnim objektima. Najpoznatije među njima su: Clearwater cave, Sarawak dvorana i Deer Cave. 

Clearwater Cave domaćini vole opisivati kao (volumno) najveću špilju na svijetu što ona sa 30,347,540 m³ možda i jest.  Sa 189 kilometra dužine ovaj sustav je trenutno na 9 mjestu u Svijetu po svojoj dužini.  

Sarawak dvorana u špilji Gua Nasib Bagus slijedeći je adut ovog nacionalnog parka i smatra se najvećom podzemnom dvoranom na svijetu. Njezine dimenzije iznose impresivnih 700 x 400 x 70 metara (D x Š x V). 

Deer cave je osim po 179 metara širokom i 125 metara visokom prolazu u špilji poznata i iz BBC-jevog dokumentarca „Planet Zemlja“ i izlasku milijuna šišmiša iz nje. Ove tri špilje su samo dio ponude ovog nacionalnog parka koji je zbog svog bogatstva krških oblika stavljen na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Bazni istraživački kamp se nalazi u gradu Merapohu a u blizini mnogih zanimljivih lokacija za speleološko istraživanje. U blizini ima speleoloških objekata, a uglavnom se tu radi o špiljama. Prvi cilj ekspedicije je tako planina koje se nalazi u neposrednoj blizini grada Merapoha a odabrana je na preporuku suradnice u Maleziji Liz Price.

U gradu se nalazi zapadni ulaz u Taman Negaru, jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova u Maleziji što daje dobre logističke prednosti. Dobro je povezan sa glavnim gradom Kuala Lumpurom a smještaj i prehrana su relativno dostupni i jeftini. Iako je turistička aktivnost slaba do nikakva, na ovome ulazu u nacionalni park prisutne su sve osnovne stvari a i lokalno stanovništvo je naviknuto na „turiste“.

Sve pripremne radnje su nakon dugog i teškog rada obavljanje tako da preostaje pričekati samo početak ekspedicije.

Pripremne radnje:

- Rezervacija smještaja na Borneu i raspored rada u NP Gunung Mulu

- Rezervacija prijevoza (autobus) od Kuala Lumpura do Merapoha, organiziranje smještaja i prehrane u baznom kampu

- Organizacija prijevoza za istraživačke djelatnosti

- Suradnja sa lokalnim ljudima dignuta je na viši nivo od planiranog, naime grupa lokalnih entuzijasta zainteresirala se za našu ekspediciju tako da će cijelo vrijeme uz nas biti nekoliko lokalaca. Oni su posebno zainteresirani da ih se pouči tehnikama i načinu speleoloških istraživanja kao i zaštiti krša kako bi bolje zaštitili svoje vrijednosti. Mala škola speleologija tako će se izvršavati u večernjim satima za veliki broj zainteresiranih lokalaca.

- Glavna istraživačka snaga ekspedicije je i dalje Liz Price, jedan od najpoznatijih speleologa Jugoistočne Azije i glavni pomagač i začetnik ekspedicije.

- Avionske karte na relaciji: ZAGREB-FRANKFURT-KUALA LUMPUR –KUCHING- MULU –MIRI- KUALA LUMPUR-FRANKFURT-ZAGREB su kupljene početkom srpnja, i to mjesec dana prije roka jer je agencija koja nam je organizirala put propala što je umalo ugrozilo ekspediciju.

- Ekspedicija je najavljena Ambasadi Malezije u Zagrebu kao i  Ambasadi Republike Hrvatske u Kuala Lumpuru.

- Organizacija boravka u Kuala Lumpuru

- Rješavanje medicinskih pitanja i putnog zdravstvenog osiguranja.

- Prikupljanje svih podataka o članovima ekspedicije i njihovo slanje odgovornima.

- Definiranje opreme, zaduženja i "liste za pakiranje"

Međunarodnu speleološku ekspediciju SO-a HPD-a Željezničar u Maleziju tako čine (zajedno s dijelom odgovornosti)

Jembrih Siniša, voditelj ekspedicije, SOŽ

Baksic Ana, istraživanje, spašavanje i prva pomoć, SOV

Selakovic Tea, blagajna, SOV

Rosić Robert , dnevnik, SOŽ

Dorotić Mišel, sigurnost, SOŽ

Saric Daria, školovanje, SOV

Zmegac Anja, foto-video dokumentacija, SOV

Marta Malenica, SOV

Matija Čepelak, SOV 

Ivan Limić, SOV