Lov u Mudnom

Ovdje pogledaj izvještaj s ranije akcije istraživanja!

Vikend 1.-3.07.2011 nastavili smo istraživati upitnik na -480 metara u Mudima labudovim. Ovaj puta pridružila nam se i jaka ekipa znanstvenika iz HBSD-a (Hrvatskog biospeleološkog društva) koji su prikupljali uzorke živog svijeta u jami.

Iako smo na istraživanje krenuli neuobičajeno rano (u petak već u 5 popodne!), uz najbolje namjere nismo se uspjeli ni popeti na Crnopac, a kamoli spustiti se u bivak…kiša je počela lijevati negdje iza Korenice… Dizanje u zoru, brza kava po putu i oko podneva smo u prohladnoj ulaznoj vrtači Muda labudovih. Ekipa je uhodana i brzo se spuštamo do bivka i dalje prema neistraženim dijelovima iza novootkrivenog provlačenja nazvanog Sjemenovod. Stipe i Ruđer nastavili su istraživati kanale u jednom smjeru, i brzo dolaze do zadnjeg istraženog mjesta – proširenja (dvorane) koja je izdubljena vodom u stijeni. Ovo je mjesto de facto veliki vrtložni lonac (udubljenje u kompaktnoj stijeni nastalo djelovanjem vode) i jedina je dvorana u „novome dijelu“ u kojoj bi se mogao postaviti drugi, udaljeniji istraživački bivak. Kroz niz pukotina, prva ekipa prošla je u novo proširenje. Ponovo kraće isprane vertikale koje skokovito nastavljaju u dubinu. U povratku crtaju sve opremljene, istražene dijelove jame. U međuvremenu, hrabri Ivo sam napreduje u drugom perspektivnom kanalu slične morfologije, a kada je ostao bez opreme za postavljanje vertikalnih skokova, i on je počeo je s izradom topografskog nacrta istraženog dijela. Ukupno smo nacrtali stotinjak metara novog vlaka u kanalima u kojima se izmjenjuju kraće vertikale s „Rašporolikim“ meandrima (meandri su nas podsjetili na one u Jami kod Rašpora na Ćićariji!). Naši HBSD-ovci Bančo i Jana pronašli su idealna mjesta za lov i počeli u bočice s alkoholom prikupljati životinje.

Pronašli su nekoliko različitih vrsta kukaca (kornjaša, skokuna), račića, puževa, lažištipavaca, stonoga, gujavica i sličnih malih špiljskih životinja koje možete vidjeti u galeriji fotografija! Na kraju posla pridružili su se hrabrom Ivi, a i u tom dijelu jame otkriveno je novih 30ak metara meandra koji se nastavlja. Par sati kasnije zadovoljni smo se ponovo okupili u bivku na tjestenini s rakijom i Vrancem.

Spavanje je proteklo uz ugodno hrkanje, bubrezi nam prepoznaju bockanje standardnog kamenja na podu. Vani, na suncu i plavom nebu, dočekuje nas obitelj Tutiš-Barišić u tri generacije. S dvije generacije popili smo pivo u Gračacu i krenuli za Zagreb.

Ovdje je (već malo zastarjeli) profil jame...

Uskoro slijedi nastavak!!

Nalazite se ovdje: Početna stranica / Aktivnosti / Izvještaji / Lov u Mudnom